• The family house Hlubočepy

The family house Hlubočepy

The proposed building is located on the border of two different worlds: the urban and the natural. Fromthe north-western side of the site is a wedge of bio-corridor stretching along the Dalejský Brook. The corridor is enhanced by the distinctive exposure of the Hlubočepské Rocks.
Urban space surrounds the site on the south and east sides. It is a chaotic and random development,
often adversely affecting the value of the projected terrain. The form and spatial layout of the house is a direct response to this context. The proposed house design seeks to extend the natural context into the interior of the site and into the interiors. On the other hand the house is then separated from the ‘urban world’, for which it becomes an abstract body that, through its form and scale corresponds to the surrounding rocks in the background.

Read more

At the same time, the form of the building addresses the need for proper illumination of the rooms by natural light, the question of “the problem of the ‘narrow’ entrance and the problematic location of the neighbouring building on the southern boundary of the site. In the first steps, we designed a building that was created by the method of land deformation. The terrain was to bethe northwestern side of the hill into which the house was to be placed. From the southeast side, the “hill” was to be undercut, which would allow the creation of an entrance patio under the building, created in that part by a different rectangular geometry.
Due to the need to limit the budget, it was necessary to significantly reduce the previously proposed building. They decided the risky method of directly cutting away “unnecessary” elements, which had to significantly to the final result. Such a deliberately primitive and direct cut-off has in places resulted in surprisingly good effects, in other places the effect was worse. The changes involved almost exclusively organic, rear part of the building and had little effect on the interior spaces that, according to the original concept, were created a clash between two geometries: organic and rectangular.

Design team: Szymon Rozwalka, Adéla Kyselová, Ada Rypl-Žabčíková, Jakub Staník, Jan Vojtíšek

Project address: Prague 5 – Hlubočepy
Project year: 2015
Year of completion: 2018
Built-up area: 268,05 m 2

Photos by Viola Hertelová, viola.hertelova@gmail.com